TAI ČI - ĆI GONG

01

Apsolutno jedinstvo

     Tradicionalne, ali savremenom dobu prilagođene kineske veštine tai či (taiji) i ći gong (qigong), koje se radi raznovrsnosti i potpunijeg pristupa treningu često vežbaju kao jedan sistem, spadaju u takozvane unutarnje ili meke veštine (neijia), koje fizičko vežbanje spajaju sa mentalnim, energetskim i duhovnim.

Koristi od vežbanja Tai Čija i Ći Gonga

Brojne su koristi od kontinuiranog, pravilnog vežbanja ći gonga i tai čija: podstiče vitalnost, otklanja umor, slabost i nervozu, popravlja držanje tela, razvija fleksibilnost, opušta i jača mišiće i tetive i poboljšava cirkulaciju, smiruje um i poboljšava koncentraciju, umanjuje stres, anksioznost i depresiju, pomaže kod regulisanja krvnog pritiska, kod ukočenja i bolova u leđima, ramenima, vratu, te generalno doprinosi zdravijem i srećnijem životu. Zbližavanje sa samim sobom, upoznavanje sa svojim telom i razvijanje osećaja i svesti, mentalno pročišćavanje, uspostavljanje veze sa prirodom, nisu li to ciljevi koje bismo trebali uvrstiti u svoj stil života, a u čijem ostvarivanju nam ove veštine mogu biti od velike koristi.

Poslednjih decenija ći gong i tai či stiču veliku popularnost širom sveta i postaju predmet stručnih medicinskih studija i programa, kako u Kini, tako i na Zapadu. Odlukom Ministarstva zdravlja iz 2007. godine, ove veštine su priznate kao vidovi tradicionalne i alternativne medicine u Srbiji. Zbog lakoće izvođenja, tai či je pogodan za sve uzraste i ljude različitog zdravstvenog stanja, te se preporučuje u okviru različitih rehabilitacionih programa.

Dušan Jevtović

Rođen 1978. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (Zidno slikarstvo), 2001. godine. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Grupi za teoriju umetnosti i medija, 2013. godine.
Vežbanje ći gonga i tai čija započeo je početkom dvehiljaditih u klubu Tai či Srbija (tada u okviru Internacionalne Tai či gong akademije). Redovno učestvovao na seminarima, među kojima su i tri seminara za instruktore na kojima je stekao potrebne sertifikate. U okviru ovog kluba upoznao se i sa borilačkim i terapeutskim aspektima veštine unutrašnjeg kung fua ičuan (yiquan). Posle desetak godina vežbanja u klubu nastavlja samostalno, pohađajući i tromesečni kurs tai čija (Jang forma 24) kod instruktorke Hao Cui, u organizaciji Instituta Konfucije. Posle nekoliko godina započinje sa treniranjem Vudang tai čija i kung fua u klubu Wu long gong fu – Wudang tai ji Srbija, gde bio angažovan kao jedan od asistenata. Kao instruktor najpre radio u okviru rekreativnog programa za umetnike i kulturne radnike u Galeriji Kontekst, a zatim u Sportskom društvu Radnički, kao i pri programu za treće doba u KC Čukarica i Univerzitetu za treće doba Đuro Salaj, (gde je rad privremeno prekinut i znatno otežan usled krize koja nas je pogodila), dok preko leta organizuje treninge na otvorenom (Kalemegdan, Ada Ciganlija, Šumice).

Termini

Rezervišite probni čas

Ako su vam potrebne dodatne informacije, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

.
sr_RSSerbian