TAI ČI - ĆI GONG

01

Apsolutno jedinstvo

     Tradicionalne, ali savremenom dobu prilagođene kineske veštine tai či (taiji) i ći gong (qigong), koje se radi raznovrsnosti i potpunijeg pristupa treningu često vežbaju kao jedan sistem, spadaju u takozvane unutarnje ili meke veštine (neijia), koje fizičko vežbanje spajaju sa mentalnim, energetskim i duhovnim.

Koristi od vežbanja Tai Čija i Ći Gonga

Brojne su koristi od kontinuiranog, pravilnog vežbanja ći gonga i tai čija: podstiče vitalnost, otklanja umor, slabost i nervozu, popravlja držanje tela, razvija fleksibilnost, opušta i jača mišiće i tetive i poboljšava cirkulaciju, smiruje um i poboljšava koncentraciju, umanjuje stres, anksioznost i depresiju, pomaže kod regulisanja krvnog pritiska, kod ukočenja i bolova u leđima, ramenima, vratu, te generalno doprinosi zdravijem i srećnijem životu. Zbližavanje sa samim sobom, upoznavanje sa svojim telom i razvijanje osećaja i svesti, mentalno pročišćavanje, uspostavljanje veze sa prirodom, nisu li to ciljevi koje bismo trebali uvrstiti u svoj stil života, a u čijem ostvarivanju nam ove veštine mogu biti od velike koristi.

Poslednjih decenija ći gong i tai či stiču veliku popularnost širom sveta i postaju predmet stručnih medicinskih studija i programa, kako u Kini, tako i na Zapadu. Odlukom Ministarstva zdravlja iz 2007. godine, ove veštine su priznate kao vidovi tradicionalne i alternativne medicine u Srbiji. Zbog lakoće izvođenja, tai či je pogodan za sve uzraste i ljude različitog zdravstvenog stanja, te se preporučuje u okviru različitih rehabilitacionih programa.

Dušan Jevtović

Rođen 1978. godine u Beogradu. Diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (Zidno slikarstvo), 2001. godine. Doktorirao na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na Grupi za teoriju umetnosti i medija, 2013. godine.
Vežbanje ći gonga i tai čija započeo je početkom dvehiljaditih u klubu Tai či Srbija (tada u okviru Internacionalne Tai či gong akademije). Redovno učestvovao na seminarima, među kojima su i tri seminara za instruktore na kojima je stekao potrebne sertifikate. U okviru ovog kluba upoznao se i sa borilačkim i terapeutskim aspektima veštine unutrašnjeg kung fua ičuan (yiquan). Posle desetak godina vežbanja u klubu nastavlja samostalno, pohađajući i tromesečni kurs tai čija (Jang forma 24) kod instruktorke Hao Cui, u organizaciji Instituta Konfucije. Posle nekoliko godina započinje sa treniranjem Vudang tai čija i kung fua u klubu Wu long gong fu – Wudang tai ji Srbija, gde bio angažovan kao jedan od asistenata. Kao instruktor najpre radio u okviru rekreativnog programa za umetnike i kulturne radnike u Galeriji Kontekst, a zatim u Sportskom društvu Radnički, kao i pri programu za treće doba u KC Čukarica i Univerzitetu za treće doba Đuro Salaj, (gde je rad privremeno prekinut i znatno otežan usled krize koja nas je pogodila), dok preko leta organizuje treninge na otvorenom (Kalemegdan, Ada Ciganlija, Šumice).

Termini

ponedeljak

utorak

sreda

četvrtak

petak

subota

----------------------------

----------------

18:30h Tai Či i Ći Gong sa Dušanom

----------------------------

----------------

18:30h Tai Či i Ći Gong sa DušanomRezervišite probni čas

Ako su vam potrebne dodatne informacije, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

.
sr_RSSerbian