Jumeiho - božanstvena masaža

Istorijat

Jumeiho – specijalna, orijentalna, božanstvena masaža, predstavlja prirodnu metodu samoizlečenja. To je manuelna terapija zasnovana na prirodnom načinu lečenja u kojoj osnovno sredstvo čine ruke terapeuta. Njen tvorac je Masajuki Saionđi, japanski fizioterapeut koji je ovu masažu kreirao 1978. godine i originalno nazvao Kotsuban Jumeiho ili Terapija za nameštanje kostiju kukova gnječenjem i pritiskanjem
On je, nakon višegodišnjeg studiranja raznih tradicionalnih energetskih i fizikalnih isceliteljskih metoda u Japanu, Kini i drugim zemljama Dalekog istoka, odabrao tehnike koje je smatrao najboljima i kreirao novu strukturisanu metodu – Jumeiho terapiju. Jumeiho u sebi sadrži elemente tradicionalne kineske medicine, Anma japanske masaže, Tuina masaže, Šiatsu tehnike, Seitai-Ho, Tai masaže kao i određene manuelne i energetske tehnike koje potiču iz manastira Šaolin.

Koji efekti se postižu Jumeiho terapijom?

Smisao ove terapije je centriranje tj. reponiranje svih zglobova kičmenog stuba, kukova, ruku i nogu, kao i sakroilijačnih zglobova, ali pored toga opuštanje i razmekšavanje mišića i mekih tkiva kičme, što će dovesti do balansiranja organizma u celosti. Neki od simptoma kod kojih Jumeiho pomaže su bolovi u predelu kičme, glavobolje, loša cirkulacija, trnjenje i bol duž ruku i nogu, asimetrija mišićnog i koštanog sistema. Ako u jednom delu našeg tela postoji disbalans, on će neminovno poremetiti statiku čitavog tela. Kao krajnji cilj Jumeiho metode jeste uspostavljanje psihofizičke ravnoteže celog tela i eliminisanje faktora rizika iščašenja pršljenskih zglobova kao i oštećenja diskusa.

Koreni ove masaže potiču iz viševekovne tradicije, mudrosti i filozofije kineske kulture. Temelj ove metode je terapija zvana Zheng Ti Fa što znači „Lečenje celine”. Metode Jumeiha se temelje na principu „povratne sprege”, što znači da ukoliko se meka tkiva opuste, kosti i zglobovi mogu namestiti u pravilan položaj, a ako se koštano-zglobne strukture stave u pravilan funkcionalan položaj tada se mišići i tetive povlače iz zategnutog položaja.

Filozofija

Jumeiha se temelji na teoriji težišta tela, ono određuje naše zdravlje, ako je težište na idealnom mestu čovek će biti zdrav i osećaće se dobro i težina bi trebalo da bude pravilno raspoređena na obe noge, a ako je težište pomereno telo se napinje više na jednu nogu i doći će do asimetričnog mišićnog naprezanja, iskrivljenja kičme i pojave raznih bolesti.

Ova masaža se izvodi na strunjači, a poželjno je da osoba bude odevena u udobnu i pamučnu odeću koja ne sputava pokrete. Osnovnih 100 zahvata sadrži dve komponente koje se međusobno dopunjuju. Prva komponenta sadrži metode pritisaka i akupresure u svrhu omekšavanja i opuštanja mekih tkiva, a druga sadrži metode nameštanja-reponiranja koštano zglobnih struktura.

Jumeiho daje odlične rezultate kod osoba koje dugo sede i na taj način drže telo u istom položaju. Jumeiho se koristi i kod mnogih sportista koji su preopterećeni svakodnevnim intenzivnim treninzima i daje odlične rezultate.Veoma je povoljna i za osobe starijeg doba kod kojih je delotvorna za rešavanje tegoba vezanih uz slabu cirkulaciju, nedovoljno kretanje, loše držanje i ostalih problema koji su sakupljeni tokom života.

Ova terapija dosta povoljno utiče na različite probleme lokomotornog sistema, glavobolje, bolove u vratnom i ramenom predelu, bolove u kukovima, grčeve u mišićima, skolioze, spondiloze, dobre rezultate daje u sprečavanju bolova i deformiteta koštano zglobnog sistema. Jumeiho terapija vas čini gipkim i lakim, izgled tela i držanje se poboljšavaju oslobađa vas fizičkog i mentalnog zamora, depresije, poboljšava raspoloženje i ponovo uspostavlja sposobnost samoisceljenja. Zato se na istoku koristi kao preventivna metoda

en_USEnglish